Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 04:20

EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH!

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 17-01-2024 13:53

EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH!
Emekli maaş artışları tiyatro oyununun içinde yorulduk. 
10.000₺!!!!!!!!
Açlık sınırı 14.431₺
Yaşam Maliyeti 18.796₺
Asgari ücret 17.002₺
En düşük EMEKLİ aylığı 10.000₺
Yoksulluk sınırı 47.009₺
2002 Yılı baz alınırsa  E.D.Emekli Aylığı (17.002×1,5) 25.503₺ olması gerekirdi.

Emekliler çok büyük bir oyunun içindedir. 8.09.1999 (4447 nolu) ve 16.04.2008 (5510 nolu)  çıkarılan yasalar ve yıllık enflasyon oranlarını düşük gösteren devlet kurumları ve belirlenen formullerinin uygulanması ile tam 22 yıldır emeklinin  cebinden para çalmaktadır. Emekli kendi içinde çalışan -çalışmayan; işci- memur gibi ayrımlara da uğruyor. Bu formüller sadece emekliye değil memur ve asgari ücretli işçi - emekçiye de uygulanıyor. 
Ancak en acımasızı emekliye uygulanıyor. 
Çünkü emekli kesimi yaşı nedeniyle biyolojik güçsüzlük ve sosyal güçsüzlük içerisinde olduğundan örgütlenme  ve tepki göstermede çok zayıf kalıyor. 

22 yıldır kandırmaca, göz boyama, ağızlarına bir parmak bal çalma, verilecek artışı geciktirme, bir kısmını keserek azaltma ve verdiğini geri alma formülü vergiler oluşturma  şeklinde açık gözlü , kötü niyetli çalışmaları başarı ile uygulanmakta ve en kötüsü de bunlara engel olunamamaktadır.  Nedeni bunları yapanlara bizleri idare etme yetkisi verilmesidir. Korkarım yine bu seçimde de yerel yönetim yetkisi bilinçsizce verilecektir. 
ÇÖZÜM 
Emekli sorununun gerçek çözümü % li (yüzdeli) artışlar değildir. 1999 ve 2008 yasalarının iptal edilmesi ve yepyeni , açlık ve yoksulluk sınırının dikkate alınarak taban  maaşının belirlenmesi,  kimsenin haklarının göz ardı edilmemesini sağlayacak  yepyeni bir Emekli Yasası düzenlenmesidir.
Ne zaman  ki iyi niyetle bu yasa çıkarılırsa işte o zaman MÜJDE verilebilir. Aklımızla alay edilmesin!
Esma Müjgan Çelikkol, 17.01.2024

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!