Fısıltı HABERLERİ
HV
24 NİSAN Çarşamba 14:32

KARABURUN NERGİS FESTİVALİ

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 21-01-2023 12:16

KARABURUN NERGİS FESTİVALİ
Karaburun halkının dört gözle beklediği gün geldi. Karaburun Belediyesi'nin çaba ve destekleri ile festivalin bu yıl 5.si kutlanacak. Yöremiz insanının bütçesine katkı sağlayacak bir festival. 
Öncelikle mis kokulu Nergis üreticilerimiz, ürünlerini ayaklarına gelen, nergisimizin kokusundan sarhoş, doğrudan tüketici olan festival misafirlerine satacaklar. Yanısıra yöresel el emeği göz nuru ne varsa; gıda ürünleri, yöresel yemekler,  hediyelik eşya, giyim- kuşamla birlikte güleryüz, tatlı dil, misafirperverlik sergileyerek Karaburunumuzu tanıtacaklar. Karaburun 11.000 nüfusu ile İzmir'in küçük bir ilçesi olup son yıllarda RES ve balık çiftlikleri, taş ocakları saldırıları ile gündemde olan doğası ve insanı dertli bir ilçe. Yöre halkı eskiden bağcılık, tütün, zeytincilik, arıcılık,  narenciye ve hayvancılıkla (kıl keçisi)  geçimini sağlarken, şimdilerde bağcılık, tütün yok oldu, hayvancılık onda bir düzeyine düştü,  narenciye teşvikle ayakta kalmaya çalışıyor. 
Başka yerlere oranla bakîr  doğasını korumaya çalışsa da gerçekler buna engel oluyor. 
Karaburunda okuma yazma oranı çok yüksektir. Çünkü yöre insanı burada geçim zor, oku kendini kurtar dedi çocuklarına. Sonunda çocuklar okuyup şehirlere göçtü,  anne babalar kaldı geride. Benim ailemde geçinemeyip, şehire göçen, aynı kaderi paylaşan Karaburunlulardan. 

Ülkemizde gün geçmiyor ki rant uğruna doğasına saldırı olmayan bir yer kalsın. Karaburuna Rüzgâr Enerjisi Santrali yapabilmek uğruna hiçbir doğa koruma kuralına uymadan mevcut 100 km lik virajlı yolun biraz üstüne yine 100 km lik virajları biraz daha yumuşatılmış bir yol daha yapıldı. Rüzgar Enerji pervaneleri daha kolay taşındı.  Halâ eski yolda kullanılıyor. Olan doğaya oldu.
Çevrede doğallıktan uzaklaşan Çeşme, Alaçatı, Kuşadası, Didim vs den sonra daha bakîr yer arayanlar Karaburun'u keşfettiler. 20 yıldır bizleri idare edenlerin ülkemize getirdiği üretimden uzak, betona yönelik rant yaratma becerileri ve zenginlik hırsları yüzünden vatan toprakları da, insanları da çok zarar görmüştür. 
İşte benim isteğim bugün festivale gelenlerden Karaburun'u beğenecek ve orada yaşamak isteyeceklerin üretim yapmak üzere oraya yerleşmeleridir. Rant uğruna emlâkçıları dolaşanlardan Tanrı Karaburunu korusun. Karaburun bir Çeşme, Alaçatı olmasın. Karaburun'u bakîr haliyle sevelim.
Festivalde iyi eğlenceler Esma Müjgan Çelikkol.22.01.2023

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!