Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 20:01

ÖLSEN KİMİN UMURUNDA

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 23-11-2023 14:48

ÖLSEN KİMİN UMURUNDA


Ülkemizde Emekliler   Son 21 yılda uygulanan politikalarla   Kasım 2023 açlık sınırı 17.215₺ nin yarısından az 7500₺ gelirleri ile en zorda kalan kesimini oluşturmaktadır. Yoksulluk sınırı 50750₺ (BES/AR verisi) nin 1/8 i ile emeklinin geçinmeye imkânı  asla yok.

Emeklilerimizin aç, sefil, perişan halde olması kimin umurunda; cevahire dokunan konular kamuoyu baskısı ile gündemde yerini zor olsa da aldığında mutlaka gündemi değiştirecek politika mühendisliği devreye giriyor ve emekliler yine kenarda kalıp inim inim inliyor ama duyan olmuyor.

Emeklileri fakirleştirme politikası güdenlerin emeklilerin cebinden para çalma oyunları son 2-3 yıl içinde emeklilerin uyanışı ile her ortamda açığa çıktı. Kök maaş , erken yaş engeli, enflasyon zammı aldatmacası, verilmeyen refah payları, azalan oranda maaş bağlamaları, artan , çift alınan vergiler, ....paranın değer kaybı.,....
Sıkıntıya düşen emekliler,   mısır patlağı gibi emekli grupları, platformları, dernekleri ve sendikaları kurarak hak aramaya başladılar. Umarım 16 milyon emekli haklarını alabilirler.
Önceki yıllarda kurulmuş olan bazı sendikalar yasal olmadıkları gerekçesi ile kapatıldı. Bazıları kurtlar sofrası idi. Emekliler kapatılma gerçeğine rağmen, yerine yine başka sendikaları kurdular.

Çünkü Sendika; kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel çıkar ve haklarının mevcut şartlarını daha iyiye götürmek yolunda çaba harcarken, en iyi çözümü sunmak isteyen bir birliktir. 
Emeklilerin kendilerine ilişkin kararlarda taraf olmalarının yolu örgütlenmeden geçmekte olup, çözüm sendikalaşmaktır. 

Sendika kurulumunun yasal
dayanağı Kanun, Anayasa, Uluslararası andlaşmalar ve sözleşmelerdir.

Temel hak ve özgürlüklere ilişkin bizimde imzamız olan  tüm Uluslararası Sözleşmelerde, sendika kurma hakkı bir insan hakkı olarak HERKES'e tanınmıştır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi; BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; Sendika Özgürlüğü Komitesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi, Avrupa Sosyal Şartı, Uluslararası Çalışma Örgütü 87 No’lu Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme gibi ülkemiz tarafından kabul edilen uluslararası sözleşmeler;

 "Çalışma hayatında aktif bulunup bulunmamasına bakmaksızın "HERKESE SENDİKA KURABİLME VE SENDİKA ÜYESİ OLABİLME HAKKI"   tanımış durumdadır.

T.C. Anayasası :
Madde 90 - Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine baş vurulamaz. 
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalar ile kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır." diyor. 

Ancak diğer taraftan  TC.Anayasa'nın 51. maddesi ise:
 "ÇALIŞANLAR VE İŞVERENLER üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir" diyor.

İktidar karşısında güçlü kesimler olsun ister mi? Hayır. Kendisini zorlayacak konularda yasa, anayasa değişikliği yapmaktan da hiç kaçınmaz. 

Gündemde Anayasa değişikliği var!

VE gündeme ÇALIŞAN EMEKLİ- ÇALIŞMAYAN EMEKLİ söylemi düştü.

İktidar çalışan emekliye Cumhuriyet İkramiyesi 5000₺ yi ödedi. Emekli çiftçi, esnaf vs. ikramiye alamadı( bu arada bende ÇKS ye kayıtlı olmam nedeniyle ikramiye alamadım ve çiftçi kaydımı sildirdim. ) 
Tabiki emekli neden çalışmak zorunda kalıyor sorgulaması yapılmıyor. 
Sendika kuruluşu aşamasında da Valiliklerce ÇALIŞAN kurucu üyesi olan  başvuruları  kabul edip olumlu cevap vermektedir . ( Bu durumda kurulmuş olan  sendikalar çalısmayan emekli kaydı yapabilecek mi, yaparsa sorun çıkacakmı hiç belli değil. ) 

Her konuda millet olarak, göz boyama, kılıfına uydurma usullerini biliriz, denize düşen de ....sarılır derler. 
Eee... biraz da emekliler kendilerini sorgulasınlar. Yaşadıklarını  düşünerek 15000₺ verecek olanı seçmemeleri sonucunda hak etmediler mi bu olanları?

Şimdi ise çok önemli bir konuyu merak ediyorum. Muhalefet önümüzdeki Anayasa Değişikliği çalışmalarında TC.Anayasasının 51. Maddesini: 
"HERKES ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir" şeklinde değiştirilmesi için çaba sarf edecek midir?  
Aksi takdirde bu sorun ÇALIŞAN EMEKLİ- ÇALIŞMAYAN EMEKLİ söylemi emeklilere sürekli kaybettirecektir. Benden söylemesi..... Saygılar.

(Not: bu bilgileri iki yıldan beri sürekli yazıyorum. Umarım yetkililerin dikkatini çeker.)

Esma Müjgan Çelikkol 23.11.2023

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!
ÇOK OKUNANLAR