Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 11:55

VURGUN YEMİŞ EMEKLİ

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 02-03-2023 11:33

VURGUN YEMİŞ EMEKLİ 
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu TÜRK-İŞ'in Şubat 2023 itibariyle açıkladığı rapora  göre 4 Kişilik ailenin
AÇLIK SINIRI : 9.425  ₺,
YOKSULLUK SINIRI: 30.701 ₺ Bekâr çalışanın yaşam maliyeti:12.266 ₺
Yıllık gıda enflasyonu %107,02olmuştur. 

Birleşik KAMU-İŞ Konfederasyonu'nun Şubat 2022 ve  2023 karşılaştırmasını da görelim.
                  Şubat 2022  Şubat2023
Açlık S.          5.137₺.        10.259₺
Yoksulluk S. 16.320₺.        28.563₺

Buna karşın :
Asgari ücret: 8.500₺, 
En düşük emekli aylığı: 5.500₺ dìr.
Hiçbir açıklamaya gerek olmasa da; bugün en düşük emekli aylığı asgari ücretin yarısı kadardır, asgarî ücret ise yoksulluk sınırının üçte biri bile değildir. 

En düşük emekli aylığı şu anda 2022 nin açlık sınırı değerinde olup, yıllık gıda enflasyonu % 107,02 olduğuna göre sadece gıda için emekli 10.259₺  gelir sahibi olması gereklidir.
Emekli bu hesapları yapa yapa hesap uzmanı oldu, yönetimde tık yok. 

En zor durumda aç sefil yaşamaya çalışan emekliler; meydanlarda açız, tencerelerimiz boş,  askıda ekmeğe muhtacız, çocuğumuza sığındık .... Düşünün....Sorun kendinize? 
"açız, muhtacız" diyebilmek kolaymıdır?  

Emekliler örgütlendikleri ölçüde  farkındalık yaratma etkinlikleri ile seslerini kamuoyuna duyurabilirler.

Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Aralık 2020 de  kuruluşundan bu yana emeklilerin sorunlarını dile getirmede çok emek vermiştir.
Emeklilerimiz için isteklerimiz özet olarak:
* İntibak yasası; toplu ödeme -tazminat,   * Yılda 4 defa maaş güncellemesi, 
* Yılda 4 defa asgari ücret tutarında ikramiye; 
* Her yıl maaş tutarında promosyon;   
* Sosyal devlet gereği ücretsiz sağlık hizmeti;  barınma yardımı; ek gösterge;   * Yaşam kolaylaştırıcı enerji- ısıtma- ulaşım- vergi giderlerinde indirim, %10 vergi dilimi uygulanması, 
* Emeklilere sosyalleşme ortamlarının sağlanması.
*Sendikal haklarda yasal düzenlemeler.
                                                                                                          SENDİKALAŞMA 
Emeklinin kendisine ilişkin kararlarda taraf olmasının doğru ve gerçek yolu örgütlenmeden geçer. Hedef örgütlü mücadele yani SENDİKALAŞMAKTIR.

Sendika; kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel çıkar ve hakları ile ilgili en iyi çözümü sunmak isteyen bir birlikteliktir. Pazarlık yapabilme, masaya oturabilme gücüne sahip olunmalıdır.  

TÜRBEP yeni bir sendika anlayışı ile hem birleştirici güç olma, hem doğru taleplerle emeklilerin haklarını savunabilme yolunda ilerlemektedir. Tüzük çalışmalarımız tamamlanmış, sendikamızın kuruluşu çok yakında gerçekleştirilecektir.
Emeklilerimiz için isteklerimiz her ortamda ayrıntısı ile dile getirilmiştir ve getirilecektir.

Platform olarak ne yazık ki bugüne kadar ilettiğimiz bazı isteklerimiz TBMM de iktidar oyları ile her defasında reddedilmiştir.
ARTIK YETER!
Emeklinin derdi açlık, sefalet, fakirlik!
İktidarın 20 yıl boyunca uyguladığı emekliyi fakirleştirme politikası başarıya ulaşmıştır. Acımasızlıkları ile gurur duyabilirler! Ülkeyi deprem vurdu, emekli de vurgun yedi.
Emeklisini küstürmek hiçbir yönetimin, siyasetçinin yararına olamaz. Biran önce emeklinin geliri fabrika ayarlarına yani 2002 yılı değerlerine geri dönmelidir.
Bugün olmazsa yarın mutlaka, demokrasi ve adalet ortamında,   emekliler haklarını demokratik yollarla almayı başaracaktır.
YAŞASIN EMEKLİNİN HAK MÜCADELESİ! 
Esma Müjgan Çelikkol  1.03.2023
TÜRBEP  GnBşk Yrd.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!