Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 02:12

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 17-11-2022 11:23

ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI


Zeytin hasadının yapılmakta olduğu bugünlerde saklama ve müşteriye ulaştırmada yapılmakta olan hataları tekrar dile getirmekte fayda umuyorum.

Çeşitli sistemlerle elde edilen yağlar, kalite nitelikleri ve ticari sınıfları, işletme şartlarında kurulacak olan laboratuarlarda tespit edilmeli ve tüketiciye sunulmayı beklerken de kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun şartlarda saklanması gerekmektedir.

Analitik değerleri uygun olduğu halde işleme ve saklama şartlarındaki olumsuz faktörler nedeni ile duyusal özellikleri bakımından kusurlu olan yağlara rastlamak mümkündür.

Üreticiden tüketiciye geçiş ve tüketim aşamasında kalitesine zarar vermeyen  saklama koşullarının sağlanmış olması gerekir. Aksi taktirde fayda yerine zararla karşılaşabiliriz. 

Zeytinyağının kalitesini en iyi koruyarak muhafaza etmek için işletmecilerin kullandığı en uygun materyal yeraltı ve yerüstü paslanmaz çelik tanklardır. 

Tüketiciye geçerken:
Doğru zeytinyağı seçilip mutfağa geldiğinde muhafazasında da uyulması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Zeytinyağını ışıktan, nemden, kokudan mümkün olduğunca uzak tutmak ve saklama ısısının değerlerini sabit hale getirmek önemlidir. Bu nedenle zeytinyağı en iyi koyu renk cam şişelerde veya paslanmaz krom nikel teneke kutularda muhafaza edilmelidir. Saklama ısısı bulundurduğumuz ortama göre 14-22 derece civarında olabilir. Unutulmamalıdır ki zeytinyağı hava ile uzun süreli temas ederse oksitlenme başlar yani yağ acılaşır ve bozulur. Bu nedenle kapakları mutlaka kapalı olmalıdır.

Zeytinyağını plastik şişede saklama alışkanlığı sağlık açısından  tehlikelidir. 

2018 yılında Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, konu ile ilgili uyarılarda bulunarak “Pet şişeler sağlık için birer atom bombasıdır” benzetmesini yapmıştır.
Plastik şişe gölgede bile olsa zeytinyağı iyi bir çözücü olduğu için zeytinyağına ftalatlar geçmektedir. Ftalatlar, erkek çocuklarında kadınlık hormonu gibi çalışarak meme irileşmesi ve obeziteye sebep olur, cinsiyet kaymalarına yol açabilir. Bu yüzden plastik şişeler zeytinyağı saklanmasında asla kullanılmamalıdır.
GÜNEŞ VE HAVA:
Zeytinyağı şeffaf cam şişe içerisinde saklanmasıyla da 15 dakika gibi kısa bir sürede maruz kalacağı günneşin ultraviyole ışınlarından dolayı bozulur.
Güneşten sonra ikinci büyük bozucumuz havadır. 20 gün içerisinde yağın bütün özelliği kaybolur.

Zeytinyağı saklanmasında; ağzı vidalı kapalı, damlalıklı olan ve kapattığınızda havayı kesen, güneş ışığını filtreleyen koyu renkli ( amber veya koyu yeşil) cam şişeler tercih edilmesi önerilir.  Çok az miktar sıcak sıcak su ve kostikle deterjan kullanmadan çalkalayıp yıkanan şişeler yeniden  kullanılabilir.
PET ŞİŞELER
Pet şişeler ısı ve güneşe maruz kalmaması gereken ürünlerdir.   Yağ pet şişelerde saklanmaktadır. Bu alışkanlığın sağlık için büyük tehlikeler oluşturacağını bilmemizde fayda vardır.
Pet şişelerde antimon ve bron yer aldığından dolayı bu maddelerin gıdaya temasından kaçınılması tavsiye edilir. Uzmanlar pet şişede bitki yetiştirmenin dahi tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
SAĞLIĞA ZARARLARI
Plastik şişelerin zararları, insan sağlığını doğrudan etkilemektedir.Yapısında yer alan ve sonradan katılan yüzlerce kimyasal madde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.
Özellikle plastik şişelerin içine konan asitli gıdaların plastikten koparak içeriğine giren kimyasallar insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Özellikle sıcak yaz aylarında nakliye veya depolama sırasında güneş altında, yüksek sıcaklıklarda bekletilen bu plastik şişe ve kaplardaki asitli ve diğer gıdalar 50-70 derecelere varan bir sıcaklıkta, plastikten ayrışan kimyasallarla karışmaktadır. İçecek veya yiyeceğin özüne geçen bu kanserojen maddeler ne yazık ki, soğutulsa bile zararlı etkilerini insan vücudunda göstermektedir.
Söz konusu kimyasalların uzun vadede iç organlara ciddi zararlar verdiği  ,BHT maddesinin kan, karaciğer, merkezi sinir sistemi için toksik etki yaptığı ve bu maddeye uzun süreli maruz kalma durumlarında hedef organlarda ciddi hasarlar meydana gelebileceği görülmüştür.
Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş,  ayrıca anne karnındaki bebeklerde sakatlıklara ve anormalliklere sebep olabildiği saptanmıştır.
BPA maddesi, dişilik hormonu östrojene benzeyen bir madde olup, büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ile diyabet riski artışına sebep olmaktadır.
Sonuç olarak zeytinyağı gibi çok değerli  bir besini saklama kaplarının  zararına mahkum ederek, sağlığımızı bozmamalıyız.
Esma Müjgan Çelikkol
17.11.2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!