Fısıltı HABERLERİ
HV
19 MART Salı 08:21
Advert

BASINA VE KAMUOYUNA:

Esma Müjgan Çelikkol
Esma Müjgan Çelikkol
Giriş Tarihi : 13-12-2022 12:14

BASINA VE KAMUOYUNA:


Çok Değerli Emekli Kardeşlerim!
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşıyoruz. Sefalet endeksinde ve gerçek enflasyonda dünyada birinciyiz. Bu krizin etkisini en yakıcı şekilde EMEKLİLER hissediyorlar. Ne yazık ki emeklilerin yanıp kavurulduğunu, sefalet içinde süründüğünü yetkililer ne duyuyor, ne görüyor. 

Türk-İş tarafından hazırlanan  Kasım 2022 araştırmasına göre,  dört kişilik bir ailenin Açlık sınırı 7.785 ₺ , Yoksulluk sınırı da 25.365 ₺ olarak belirlenmişken, 
asgari ücret 5.500₺,  en düşük emekli aylığı 3.500₺ dìr. İki emeklinin geliri  açlık sınırını geçemiyor. 
Asgari ücretli ve emekliler bu dünyada cehennemi yaşıyorlar. 

Bugünlerde bilindiği gibi asgarî ücret tesbit çalışmaları sürdürülmektedir.
Asgari ücret komisyonu yetkilileri "Dar gelirliye, fakir, fukaraya vermek bereket getirir " diyorlar.  Emekliler sadaka istemiyor, hakkını istiyor!

Ülkemizde çalışanların  %60 ı asgarî ücretlidir. Ancak; çok daha önemli olan Sefalet Endeksimizi dünya birinciliğine tırmandıran emeklilerdir. Asgarî ücretin yarısı kadar maaşları ile toplumun en yoksulları 13.800.000 emeklinin 8 milyonu,   nüfusun  % 10 u, sefalet içinde,  çok zor   koşullarda yaşam savaşı  veriyorlar.
Emekli; insan onuruna yakışır bir yaşamı haketmiyor mu?

Bazı emekliler diyorlarki  endüşük emekli aylığı hiç olmazsa asgari ücret kadar olsun.  Bu yanlış ve mütevazi bir istektir. 
Ömründen ömür giden,  refahını yitiren  emekli 20 yıl önceki alım gücüne sahip gelir düzeyini geri istemesi gerekir! 
20 yıl önceki gelir düzeyine ulaşabilmek için çabalaması gerekir! Çünkü ulaşmak 
istedikleri; 20 yıl içinde ellerinden alınan refah düzeyleridir!
İstedikleri; ceplerinden sezdirmeden çalınan paraların geri verilmesidir!
Yani Emekliler fabrika ayarlarına geri dönmek istemeliler! Nasıl mı? Dinleyin o zaman!

Emeklilerin geliri 2002 de Asgari ücretin %140 ı iken , 2022 de %63 üne kadar düşürülmüştür.
Aralık 2002 de asgari ücret: 184₺, iken en düşük emekli aylığı: 257₺. idi.
Aralık 2022 de ise;  asgari ücret 5500₺ olmasına karşın en düşük emekli aylığı  3.500₺ dìr. 
Oysa 2002 oranları dikkate alınarak: asgari ücretin  5.500 ₺ olduğu şu anda  emekliler 7.700 ₺ alıyor olmalıydılar.

Gelelim 2023 yılı için önerilen ve belirlenecek olan asgari ücrete göre olması gereken emekli aylığı değerlerine :
 Önerilen A.Ücret.                E.Aylığı 
Türk-İş      7785₺;   olursa  10899₺
İYİ PARTİ 9600₺;        "        13440₺
CHP        10128₺;       "        14179₺
HDP        12000₺;      "          16800₺
DİSK        13200₺       "         18480₺ 
Olmalıdır.       

Kaldı ki bu hesaplamada enflasyon artışı , paranın alım gücündeki azalış dikkate alınmamıştır. 
TÜİK'e göre 2002 de enflasyon %30, 2022 de ise % 84,39 dur. Enflasyon farkı da dikkate alınacak olursa herbir teklife göre EDEm. Aylığı 16.827 ₺ ile 28.459  ₺ arasında bir değer olması gerektiği  belirlenmiştir. 
Yani emeklinin istemesi gereken aylıklar bu miktarlarda olmalıdır. 
DİSK in asgari ücret önerisi kabul edilirse ve emekliler fabrika ayarlarına dönerse  maaşları yoksulluk sınırına  ulaşabiliyor.

Emekliler örgütlendikleri ölçüde  farkındalık yaratma etkinlikleri ile seslerini kamuoyuna duyurdular. 
TBMM ne de  defalarca  isteklerini ilettiler.  Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu da emeklilerin sorunlarını dile getirmede çok emek verdi. 
Ne yazıkki isteklerimiz iktidar oyları ile her defasında reddedildi. 
Emeklilerimiz için isteklerimiz:
*İntibak yasası; toplu ödeme -tazminat,  *Yılda 4 defa maaş güncellemesi 
*Yılda 4 defa asgari ücret tutarında ikramiye; 
*Her yıl maaş tutarında promosyon; *Sosyal devlet gereği ücretsiz sağlık hizmeti;  barınma yardımı; ek gösterge; *Yaşam kolaylaştırıcı enerji- ısıtma- ulaşım- vergi giderlerinde indirim, *Sendikal haklarda yasal düzenlemedir.

Emeklinin derdi açlık, sefalet, fakirlik!
İktidarın 20 yıl boyunca uyguladığı emekliyi fakirleştirme politikası başarıya ulaşmıştır. ARTIK YETER!
Emeklisini küstürmek hiçbir siyasetçinin yararına olamaz. Biran önce emeklinin geliri fabrika ayarlarına geri dönmelidir.
Bugün olmazsa yarın, sonuçta emekli haklarını demokratik yollarla almasını bilecektir. 
YAŞASIN EMEKLİNİN HAK MÜCADELESİ!
Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Adına Esma Müjgan Çelikkol 12.12.2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!
ÇOK OKUNANLAR